Epävarmuudessa johtaminen
Kiitos, kun luet blogiani! Mikäli sinulla tulee kysyttävää tai kaipaat coachausta, ota rohkeasti yhteyttä.
Image: Greg Rakozy, Unsplash
Elämme ajassa, joka on hauras, ahdistava, epälineaarinen ja käsittämätön (BANI). Nopeasti muuttuvassa maailmassa vaaditaan nopeita päätöksiä. Kukaan ei yksin kykene tekemään jatkuvasti hyviä päätöksiä. Siksi tarvitaan koko henkilöstön panosta.
Onko tässä järkeä, ja miten tämä onnistuu?
Muutoksella on monta nimeä
Näin alkuvuodesta ja erityisesti eduskuntavaalien alla käynnissä tuntuu olevan vilkas keskustelu, miten varmistaa hyvä tulevaisuus. Tulevaisuuden epävarmuudesta puhutaan monenlaisin termein. Ohessa kaksi globaalisti käytettyä termiä. –On toki hyvä ymmärtää näitä termejä, mutta entä sitten?
-
Volatile = epävakaa
Uncertain = epävarma
Complex = monimutkainen
Ambiguous = monitulkintainen
-
Brittle = hauras
Anxious = ahdistunut
Non-linear = epälineaarinen
Imcomprehensible = käsittämätön
VUCA-termi lanseerattiin jo 1980-luvun lopulla kylmän sodan aikaan. Maailma on kuitenkin muuttunut yhä nopeammin viime vuosien aikana. Sen vuoksi tilalle on tullut uusi, nykytilaa paremmin kuvaava termi BANI. BANI= hauras, ahdistava, epälineaarinen ja käsittämätön. Se voi kuulostaa lohduttomalta, mutta sitä voi tarkastella myös mahdollisuuksien näkökulmasta. BANI-maailmassa tärkeää on muutoskyvykkyyden eli resilienssin vahvistaminen. Ihmisten aito kohtaaminen ja avoin vuorovaikutus ovat onnistumisen avain.
Johtaminen epälineaarisuuden keskellä
Yksi keskeinen huomio arjessa on korostunut tarve päätöksenteon nopeuttamiseen. Kuitenkin, ympäristön monimutkaisuudesta, -tulkintaisuudesta ja epälineaarisuudesta johtuen ei ole mahdollista, että yksi henkilö pystyisi tekemään hyviä päätöksiä. Päätösten tueksi ei välttämättä ole mahdollista saada riittävästi dataa, eikä tekemistä ehditä suunnitella perusteellisesti. Tarvitaan siis kollektiivista osallistumista ja rohkeutta tehdä päätöksiä nopeasti puutteellisin tiedoin. Tämä muuttaa koko organisaation tapaa toimia.
Epävarmuudessa ja epälineaarisuuden keskellä toimiminen vaatii uudenlaista toimintatapaa. Päätöksiä tehdään nopeasti mahdollisimman matalalla organisaatiossa. Toimenpiteitä pilkotaan riittävän pieniksi riskien minimoimiseksi, mutta ne pidetään siirtävän suurina, jotta tuloksista voidaan oppia. Oikea taso löytyy vähitellen tekemisen kautta oppimisen myötä. Jokaisen toimenpiteen jälkeen on mahdollista tehdä uusi päätös. Näin suuntaa voidaan mukauttaa nopeasti opitun pohjalta.
Uudenlainen johtaminen vaatii kulttuurimuutosta
Edellä kuvattu kokeileva toimintatapa vaatii ajattelutavan muutosta koko organisaatiossa, uudenlaisen kulttuurin rakentamista. Kirjoitin Kokeilukulttuuri - Johda kasvua joka päivä -kirjan tarjotakseni tähän esimerkkejä ja työkaluja. Se tarjoaa keinot rakentaa aidosti jatkuvan oppimisen mahdollistavaa kokeilukulttuuria, näin mahdollistaa nopeat päätökset ja koko henkilöstön osallistaminen.
Palaute lukijoilta on, että kirja on aidosti muuttanut heidän tapaansa ajatella. Lisäksi he ovat pystyneet välittömästi soveltamaan uudenlaista toimintatapaa arkeen.
* * *
Johdatus kokeilukulttuuriin
Mikäli kirjan lukeminen tai kuuntelu tuntuu työläältä, avaan mielelläni Kokeilukulttuurin ydintä esityksen tai työpajan merkeissä. Ota yhteyttä!