Coaching – mitä hyötyä on henkilökohtaisesta valmentajasta?

Kiitos, kun luet blogiani! Mikäli sinulla tulee kysyttävää tai kaipaat coachausta, ota rohkeasti yhteyttä. 


Image: Towfiqu Barbhuiva, Unsplash

Nykyisin kuulen puhuttavan henkilökohtaisesta valmentajasta, coachista yhä useammin. Erityisesti ylemmän johdon edustajilla tuntuu usein olevan oma coach, mutta valmentajan hyödyntäminen yleistyy nopeasti myös muilla organisaatiotasoilla.

Coaching eli henkilökohtainen valmennus on aina tavoitteellista toimintaa. Tavoitteena voi olla esimerkiksi:

  • haastavan tavoitteen saavuttaminen,

  • nykytilan muuttaminen tai

  • selkeyden saaminen epäselvään tilanteeseen.

Mitä hyötyä coachingista on?

Valmentaja eli coach auttaa tarkastelemaan nykytilaa eri näkökulmista ja löytämään uusia ratkaisuja. Coach auttaa etenemään askel askeleelta kohti tavoitetta ja selviämään mahdollisesti matkalla eteen tulevista haasteista.

Coachin avulla eteneminen nopeutuu, ongelmien analysointi on jäsenneltyä, priorisointia tehdään systemaattisesti ja toimenpiteistä tulee konkreettisia ja toteutettavissa olevia. Coach tuo tekemiseen realismia, mutta auttaa samalla näkemään jopa mahdottomassa uusia mahdollisuuksia.

Coach on kuin personal trainer, joka auttaa sinua menestymään työelämässä paremmin.

Mitä coaching ei ole?

Koska coaching on aina tavoitteellista toimintaa, coaching-tapaamiset eivät ole pelkkää jutustelua. Jokaiselle tapaamiselle asetetaan selkeä tavoite, jonka toteutumista seurataan.

Coach ei ole konsultti. Coachingin lähtökohta on, että coach auttaa henkilöä itseään ratkaisemaan ongelmia ja saavuttamaan tavoitteensa. Coach ei siis tarjoile valmiita vastauksia, vaan haastaa. Tämä saattaa aluksi ärsyttää, mutta prosessin edetessä henkilö yleensä havaitsee, miten voimallista on itse löytää ratkaisut. Samalla omat ongelmanratkaisutaidot vahvistuvat uudella tavalla.

Coaching perustuu oletukseen, että henkilöllä itsellään on riittävästi potentiaalia ja voimavaroja, joiden löytämisessä ja hyödyntämisessä coach tukee. Coach ei ole terapeutti tai psykologi. Esimerkiksi työuupumustapauksissa coaching ei ole oikea vaihtoehto, vaan ensin kannattaa kääntyä psykologin puoleen. Vasta, kun voimavarat ovat palautuneet riittävästi voi coaching olla ratkaisu jatkotavoitteiden saavuttamiseksi.

Kestävää uudistumista coachingin avulla

Coachingin avulla aikaansaatu uudistuminen ei ole pakotettua, vaan ihminen löytää uudet toimintatavat ja ratkaisut, jotka sopivat parhaiten juuri hänelle. Tämän ansiosta uudistuminen on voimaannuttavaa ja kestävää. Uudistuminen jatkuu myös coaching-prosessin jälkeen, koska se perustuu omaan haluun, ei ulkopuoliseen pakkoon.

Aito uudistuminen lähtee syvältä itsestä, ja omasta halusta. Siksi se on kestävää.

* * *


Onko sinun tai tiimiläisesi aika ottaa selkeästi isompi askel?

Voin auttaa teitä onnistumaan. Valmentajana olen ratkaisukeskeinen ja tavoitteellinen, mutta inhimillinen ja innostava. Ota yhteyttä niin jutellaan, miten voin auttaa.


Kiinnostaako uudenlainen ketterästi kokeileva toimintatapa?
Uutuuskirjani avaa aitojen tapausesimerkkien avulla, miten pienet askeleet auttavat saavuttamaan suuret tavoitteet.

Tutustu Kokeilukulttuuri-kirjaan!

Terhi Aho:
Kokeilukulttuuri - Johda kasvua joka päivä
(Kustantaja: AlmaTalent)

Edellinen
Edellinen

Epävarmuudessa johtaminen

Seuraava
Seuraava

Miten resilienssiä vahvistamalla saa aikaan kasvua?