Terhi Aho

View Original

Ketterä ei toimi ilman psykologista turvallisuutta

See this content in the original post

Kiitos, kun luet blogiani! Mikäli sinulla tulee kysyttävää tai kaipaat apua ketterän toimintatavan edistämisessä, ota rohkeasti yhteyttä


Image: Nicolette Meade, Unsplash

HBR (Harvard Business Review) julkaisi äskettäin Timothy R. Clarkin mainion artikkelin siitä, miten ketterä kehitys vaatii toimiakseen psykologista turvallisuutta.

https://hbr.org/2022/02/agile-doesnt-work-without-psychological-safety

Ketterä (agile) ei tarkoita vain scrum-filosofiaa, sprinttimuotoista toimintaa tai työkaluja. Ketterän ytimessä on tiimin vuorovaikutusprosessi, tapa kysyä ja kuunnella, antaa ja ottaa, käsitellä ristiriitoja, toimia, reagoida eri tilanteissa, analysoida ja ratkaista ongelmia. Toimiva vuorovaikutus vaatii pohjarakenteekseen psykologista turvallisuutta. - Itsestäni tuntuu huojentavalta, että tätä nostetaan esille. Ainakin oman kokemuksen mukaan ketteryyttä haettaessa on usein keskitytty järjestelmiin ja organisoitumiseen.

Mistä psykologisessa turvallisuudessa on kyse?

Työterveyslaitoksen (TTL) mukaan kyseessä on jaettu käsitys siitä, että ryhmä on turvallinen henkilökohtaiselle riskinotolle ja jokainen voi olla oma itsensä ilman, että joutuu naurunalaiseksi.

Psykologisen turvallisuuden vallitessa tiimiläinen tuntee olonsa turvalliseksi mm.

  • ottaessaan riskejä, esim. kokeillessaan jotain uutta

  • tehdessään virheitä

  • kokiessa olevansa jollain tavalla erilainen

  • antaessaan ja saadessaan palautetta

  • ideoidessaan ja esittäessään mielipiteitään

  • tehdessään yhteistyötä eri tahojen kanssa

Psykologinen turvallisuus on vanha teema. Silti tuntuu, että se on hyvin ajankohtainen juuri tällä hetkellä.


Psykologinen turvallisuus ja johdon tuki ovat kokeilukulttuurin onnistumisen kannalta kriittiset elementit.

Kirjassani Kokeilukulttuuri - Johda kasvua joka päivä on runsaasti aitoja tapausesimerkkejä kokeiluista, mokista ja miten psykologisen turvallisuuden vahvistuminen on vaikuttanut tuloksiin. Moka ei ole itseisarvo, mutta lupa mokata kertoo psykologisesti turvallisesta ilmapiiristä ja on samalla lupa oppia.