Energiaa ja tukea lähijohtajien arkeen
Kiitos, kun luet blogiani! Mikäli sinulla tulee kysyttävää tai kaipaat työkaluja ketterän toimintatavan johtamiseen, ota rohkeasti yhteyttä.
Viime aikoina on kirjoitettu paljon työntekijöiden työssä jaksamisesta. Haluan vaihteeksi nostaa tarkasteluun lähijohtajat. He ovat joutuneet pandemian aikana reagoimaan nopeasti muutoksiin ja luomaan uusia toimintatapoja. Heillä on ollut iso vastuu tiimiläistensä hyvinvoinnista ja työnteon onnistumisesta kaiken keskellä. Kun jatkuvasti reagoi uusiin ja vielä yllättäviin muutoksiin, se on kuluttaa paljon energiaa. Vaikka organisaatiossanne olisikin huippuja lähijohtajia, hekin kaipaavat tukea. On hyvä varmistaa, että nämä henkilöt jaksavat jatkossakin pitää pyörät pyörimässä.
Mitä sitten voi tehdä auttaakseen lähijohtajia palautumaan ja onnistumaan hyvin myös jatkossa? Miten tukea uusien yllättävien muutosten ja muuttuneiden johtamisvaatimusten keskellä? Keinoja on monia.
Nostan esille muutaman yksinkertaisen, mutta erilaisen keinon. Näitä kaikkia yhdistää se, että ne perustuvat ihmisen aitoon kohtaamiseen. Jokainen lähtee siitä, että lähijohtaja tulee kuulluksi ja hyväksytyksi. Hän pystyy turvallisessa ilmapiirissä käymään keskustelua tärkeiksi kokemistaan aiheista ja löytämään ratkaisuja, joita voi myöhemmin viedä toteutukseen. Dialogi voi olla yllättävän voimakas väline. 🖤
Keskustelut oman esihenkilön kanssa
Tämä on kaikkein tärkein tukikeino. Säännölliset keskustelut oman esihenkilön kanssa auttavat lähijohtajaa säilyttämään fokuksen omassa työssään ja saamaan tukea ongelmien ratkaisuun.
Tällaiset one-to-one -keskustelut kannattaa käydä vähintään kerran kuukaudessa. Joidenkin tutkimusten mukaan tiheämmin, kahden viikon välein, pidetyt keskustelut vähentävät merkittävästi työuupumuksen riskiä. Keskusteluille kannattaa tehdä jatkuva varaus kalenteriin.
Jotta keskustelu on lähijohtajalle (tässä alainen) mahdollisimman voimaannuttava, kannattaa esihenkilön hyödyntää ainakin soveltaen valmentavan keskustelun kaavaa, ja panostaa kuunteluun.
Tässä valmentavan keskustelun runko malliksi:
Teema: Mistä aiheesta haluaisit puhua?
Tavoite: Mitä toivot tältä keskustelulta? Kuinka merkityksellinen asia on sinulle?
Tilanne: Mikä estää/edistää? Mikä toimii/mikä ei?
Toiminta: Mitä olet jo kokeillut? Mitä voisit kokeilla seuraavaksi?
Tulos: Mikä on seuraava askeleesi? Miten voi tukea sinua?
Vertaistuki
Lähijohtaja on työssään usein yksin tekemässä päätöksiä. Keskustelut samankaltaisessa roolissa toimivien kanssa auttavat saamaan uusia näkökulmia omaan tekemiseen. Kokemusten jakaminen luo yhteenkuuluvuutta ja voimaannuttaa. Lähijohtajat kohtaavat rooleistaan huolimatta työssään hyvin samankaltaisia tilanteita.
Aktiiviset lähijohtajat verkostoituvat oma-aloitteisesti toistensa kanssa. Arjen kiire toki vaikuttaa tähänkin. Myös HR voi auttaa verkostoitumisessa ja tapaamisten järjestämisessä. Näin myös uudet, vasta taloon tulleen lähijohtajat pääsevät nopeammin verkostojen jäseniksi. Ulkopuolisen organisoima vertaisverkosto madaltaa myös niiden lähijohtajien kynnystä osallistua, jotka eivät pandemian vuoksi ole ehkä koskaan tavanneet kollegoitaan fyysisesti kasvokkain.
Vertaiskeskusteluja voi käydä kollegan kanssa kahdestaan tai pienen ryhmän kesken. Hybridityössä voi vertaisporinan tukena olla myös suljettu Teams- tai Slack-kanava, jossa voi pyytää apua ja vinkkejä. Näin vertaistukea on saatavilla nopeastikin. Suosittelen kokeilemaan. Vertaisporinaa oppii kaipaamaan, kun sitä kerran pääsee kokeilemaan.
Mentorointi
Kokeneen johtajan tuki ja sparrailut auttavat kokemattomampaa lähijohtajaa ratkaisemaan helpommin uusia tilanteita. Prosessia, jossa kokeneempi jakaa tietoa ja osaamista kokemattomamman kanssa, kutsutaan mentoroinniksi.
Useissa yrityksissä on käytäntö, että täysin uudelle tai vaativammassa roolissa aloittaneelle lähijohtajalle nimitetään mentori ylemmästä johdosta. Välillä yritykset järjestävät erillisiä mentorointiohjelmia, jolloin useampia mentorointisuhteita käynnistyy yhtä aikaa ja jokin taho, usein HR, ohjaa ja tukee prosessin etenemisessä. Mentorointisuhde kestää yleensä noin vuoden. Se on tehokas tapa tukea arjessa ja auttaa luomaan verkostoja yrityksen sisällä.
Coaching
Ylemmän johdon parissa coaching on jo hyvin tunnettua Suomessa, mutta lähijohtajien arjessa se on vasta löytämässä paikkansa. Coaching on tavoitteellinen prosessi, jossa coach auttaa henkilöä asettamaan ja saavuttamaan tavoitteita. Coach auttaa löytämään ratkaisuja haastaviin arjen tai johtamistoiminnan ongelmiin. Hän kysyy, kuuntelee ja haastaa, antaen henkilön itse muotoilla ratkaisun.
Itselläni on ollut tukena coach. Kävin hänen kanssaan säännöllisesti keskusteluita. Kerroin, mitä haasteita minulla kulloinkin oli, ja hän auttoi minua löytämään stepit, miten lähteä ratkomaan niitä. Olen toki sparraillut myös omien esihenkilöideni kanssa. Ulkopuolisen kanssa sparrailu on erilaista. Esihenkilö tekee helposti päätöksiä, vaikken niitä pyytäisikään. Coachin kanssa voin vapaasti keskustella ja saan itse tehdä päätökset, miten edetä. Coach myös haastaa tarkastelemaan asiaa uusista näkökulmista.
Yritysten sisäiset coachit ovat helposti saavutettavissa ja pystyvät nopeasti vastaamaan lähijohtajien tarpeisiin. Ulkoisten coachien avulla voidaan tukea tarjota suuremmalle joukolle, ja varmistaa avoimuus keskusteluissa ilman minkäänlaisia rooliristiriitoja.
Positiivinen vuorovaikutus
Jokainen organisaatiossa toimiva voi vaikuttaa toisten jaksamiseen ja energiatasoon omalla toiminnallaan. Positiivinen vuorovaikutus voi olla pieniä tekoja ja sanoja, mutta sen voima on suuri. Olinpa sitten tiimiläinen tai esihenkilö, voin rohkaista, kannustaa, kiittää ja tukea työkavereitani. Pienet eleet, kuten tervehtiminen, kiittäminen ja anteeksi pyytäminen vahvistavat yhteistyötä.
Miten sinä voit jo tänään tukea kollegasi, alaisesi tai lähijohtajasi jaksamista, ja lisätä energiaa hänen päiväänsä? Suosittelen kokeilemaan jotain yllämainittua. Todennäköisesti huomaat pian positiivisen vaikutuksen myös omassa olotilassasi.
* * *
Mietitkö, miten varmistaa oma tai omien alaisten jaksaminen ja tulevien hankkeiden onnistuminen? Näyttääkö siltä, että arjen vauhti vain kiihtyy?
Autan sinua löytämään oikeat tavat varmistaa sujuva eteneminen.
Nappaa kalenterista sinulle sopiva ajankohta keskustelulle.