Saako teillä mokata?
Kiitos, kun luet blogiani! Mikäli sinulla tulee kysyttävää tai kaipaat coachausta, ota rohkeasti yhteyttä.
Kuva: Sarah Kilian, Unsplash
Kukaan ei lähtökohtaisesti halua tehdä virheitä. Silti niitä tapahtuu väistämättäkin, erityisesti silloin kun tehdään jotain uutta. Kauppalehdessä oli tiistaina 8.12.2022 artikkeli Psykologinen turvallisuus näkyy yrityksissä viivan alla. Psykologi Outi Olanin mukaan tiimit, joissa epäonnistumisista voidaan puhua avoimesti, tekevät parempaa tulosta.
Miten virheisiin suhtaudutaan?
Arjessa sattuu jatkuvasti pieniä virheitä, joilla ei ole vaikutusta muiden arkeen tai ääriesimerkkinä isoja mokia, jotka vaikuttavat jopa yrityksen tulevaisuuteen. Millaiset mokat ovat sallittuja? Miten niihin suhtaudutaan arjessa?
Sanomattakin taitaa olla selvää, että yrityksen tulevaisuuden vaarantavia mokia kannattaa pyrkiä välttämään. Sen sijaan pienemmät mokat, joiden vaikutus on pieni tai lyhytaikainen, eivät ole vaarallisia. Niiden myötä avautuu mahdollisuus oppimiselle ja kehittymiselle. Ne ovat jopa välttämättömiä uuden rakentamiselle.
Opitaanko virheistä? “It’s only a mistake if you don’t learn from it.” Amerikkalainen Jayne Ann Krentz kiteyttää hyvin oppimisen tärkeyden. Aina, kun tehdään jotain uutta, tulee virheitä tai erheitä, sillä eteneminen tapahtuu pakostakin kokeillen. Emme tiedä etukäteen, mikä toimii. Tämän vuoksi on tärkeää edetä pienin askelin, ja oppia onnistumisten ja epäonnistumisten avulla. Mikäli emme pysähdy oppimaan, on todennäköistä, että sama virhe tapahtuu uudelleen.
Tehdäänkö teidän organisaatiossa mokia?
Jokaisessa organisaatiossa tehdään virheitä. Kaikissa niistä ei vain puhuta avoimesti.
Jos tuntuu, että teillä ei tehdä mokia, kiinnitä huomiota siihen, miten virheisiin ylipäätään suhtaudutaan. Voi olla, että teiltä puuttuu psykologinen turvallisuus, jonka takia virheitä pyritään peittelemään. Tästä saattaa seurata yllättäviä tilanteita virheiden paljastuessa sekä uudistumisen hitautta virheiden pelon estäessä etenemisen.
Jos tuntuu, että teillä tehdään mokia, kiinnitä huomiota siihen, miten varmistetaan, että virheistä opitaan. Käydäänkö mokat läpi ketään syyllistämättä, saada koko ajan yhdessä aikaiseksi jotain parempaa? Onko tavoitteena oppia yhdessä mahdollisimman paljon?
Oppimisen iloa!
UUTTA!
Tammikuussa 2023 ilmestyneessä kirjassani Kokeilukulttuuri - Johda kasvua joka päivä on runsaasti aitoja tapausesimerkkejä kokeiluista ja mokista. Moka ei toki ole itseisarvo, mutta lupa mokata on samalla lupa oppia.