Terhi Aho

View Original

Miten resilienssiä vahvistamalla saa aikaan kasvua?

See this content in the original post

Kiitos, kun luet blogiani! Mikäli sinulla tulee kysyttävää tai kaipaat coachausta kokeilemisen käynnistämisessä tai muun haasteen kanssa, ota rohkeasti yhteyttä


Kuva: Simone Uriartt

Nopean muutoksen keskellä perusteellinen suunnittelu tuottaa jo valmistuessaan vanhoja tuotteita ja palveluita, ja täten turhia kustannuksia. Tämä voi aiheuttaa yritykselle merkittäviä ongelmia. Ainoa keino menestyä on mukautua myös toimintatapojen osalta. Se kuulostaa dramaattiselta, mutta toimintatapjen uudistuminen voi tapahtua pienin askelin.

Taloudellisesti epävarmana aikana moni yritys on tilanteessa, että tulevasta ei ole varmuutta. Tällainen tilanne on hyvä hetki uudistaa tekemistä. Pakko on usein paras muusa. Kun yrityksellä menee hyvin, aika saattaa kulua päivittäiseen työhön ja voi syntyä harha, ettei uuden kehittäminen ole juuri nyt niin tärkeää.

Resilienssiä pienten askelten avulla

Resilienssi on kykyä sopeutua muutokseen ja säilyttää toimintakykynsä. Perinteinen vahvasti suunnitelmallisuuteen tukeutuva toimintatapa aiheuttaa valtavaa stressiä, kun ympäristö muuttuu suunnitelmaa nopeammin. Aikaa kuluu suunnitelmien päivittämiseen, mutta niitä ei ehditä toteuttaa. Kun muutos on nopeaa, tulee myös suunnitteluvaihetta lyhentää. Käytännössä niin lyhyeksi kuin mahdollista. Ketterästi kokeiltaessa voidaan miettiä, mikä on pienin mahdollinen ratkaisu, minkä avulla voidaan edetä. Pienimmän mahdollisen version miettiminen kuulostaa yksinkertaiselta. Usein kuitenkin harhaudutaan ottamaan mukaan paljon ylimääräistä ihan vaan varmuuden vuoksi.

Kokeilujen kautta oppiminen vahvistaa resilienssiä

Ketterästi kokeilemisessa on kyse jatkuvista pienistä toimenpiteitä ja niiden avulla oppimisesta. Tavoitteena on oppia mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti. Avain onnistumiseen on toimenpiteiden pienuus. Pieni on nopeasti toteutettu ja tulokset nähtävissä. Tuloksia arvioimalla voidaan oppia ja löytää yhä parempia kokeiluja.

Tällainen pienten kokeilujen avulla käynnistetty jatkuvan oppimisen prosessi alkaa huomaamattaan tukea myös kaikkea muuta yrityksen toimintaa. Ihmiset hyödyntävät luontaisesti hyväksi havaitsemiaan toimintatapoja myös muualla. Näin rakennetaan vähitellen valmiudet organisaatiotasoiselle oppivalle toimintatavalle.

Liikkeelle yksinkertaisen työjonon avulla

Kirjoitin Keski-Uudenmaan kehittämiskeskuksen eli Keuken blogiin resilienssin vahvistamisesta. Blogissa avaan, miten yritys voi hyödyntää yksinkertaista työjonotyökalua systemaattiseen kehittämiseen.

Siirry lukemaan blogia: Kasvua resilienssiä vahvistamalla.



Tavoitteletko kasvua, innovaatioita, muutoskyvykkyyttä
ja henkilöstön työhyvinvointia?

Tammikuussa 2023 ilmestynyt kirja
Kokeilukulttuuri – Johda kasvua joka päivä
tarjoaa yksinkertaisia, mutta tehokkaita työkaluja ja konkreettisia case-esimerkkejä niin yksityiseltä kuin julkiselta sektorilta. Tilaa oma kappaleesi painettuna, e-kirjana tai äänikirjana.